Site Rengi

DOLAR 18,8743
EURO 20,0994
ALTIN 1.113,61
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
14°C
Parçalı Bulutlu
Çar 13°C
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C

Süt üretiminde Türkiye’de 9. sırada olan Aksaray’da kadın üreticilere hijyen eğitimi

NÜFUSUNUN YÜZDE 80’İNİN TARIM VE HAYVANCILIKTAN GEÇİMİNİ SAĞLADIĞI AKSARAY’DA EĞİTİM ALARAK ÜRETİME DEVAM EDEN ÜRETİCİLER TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİNE, ÜRETİMİN VE BERABERİNDE KALİTENİN ARTIRILMASINA KATKI SAĞLIYOR.

03.07.2021
A+
A-

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da eğitim alarak üretime devam eden üreticiler tarım ve hayvancılığın gelişmesine, üretimin ve beraberinde kalitenin artırılmasına katkı sağlıyor.

Gülük bin 200 ton süt üretimi ile Türkiye’de 9. sırada yer alan Aksaray’da sektörün geliştirilmesi, üreticilerin bilinçlendirilerek daha verimli ve daha kaliteli ürün elde etmesi ve hem ülke ekonomisinin hem de üretici ekonomisinin güçlendirilmesi amacıyla çeşitli alanlarda eğitimler veriliyor. Bu eğitimler kapsamında Aksaray’ın merkeze bağlı Çimeli Yeni Köyde hayvancılıkla uğraşan kadın üreticilere yönelik hijyen eğitimi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından verilen eğitimlerde kadın üreticiler bir hafta boyunca eğitim aldı. Eğitimlerinin ardından sınava tabi tutulan kadın üreticilere sertifikaları da verildi.

“Amacımız çiftçilerimizi doğduğu yerde doyurmak”

Süt üretiminde Aksaray’ı çok önemli bir yerde olduğunu belirten Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Süt hijyeni kursu düzenledik. 17 bayan kursiyerimiz yaklaşık 1 hafta kurs gördüler ve daha sonra başarılı olanlara belgelerini verdik. Bilindiği üzere müdürlüğümüz bakanlığımızın ve valimizin talimatları doğrultusunda çiftçilerimizi ürettiği ürünlere değer katmak amacıyla hem proje hem destek yapıyor. Süt üretiminde de Aksaray’ımız çok önemli bir yerde. Bin 200 ton günlük süt üretimi ile Türkiye’de 9. sıradayız. Bunun yanında hijyenik ve kaliteli süt üretiyoruz. Sütümüze değer katmak amacıyla bu kurslarımız devam ediyor. Önemli olan burada çiftçilerimizi doğduğu yerde doyurmak. Bu amaçla kurslarımızın devamını sağlayacağız. Burada öğrendikleri bilgilerle işletmelerinde uygulayacaklar ve kaliteli ve hijyenik süt üretecekler. Aksaray’ımız süt üretiminde çok iyi olduğundan inşallah çalışmalarımız bu yönde devam edecek” dedi.

“Süt üretimi bakımından en önemli gündem başlıklarından bir tanesi”

Her sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da eğitimin önemine değinen İŞKUR Müdürü Mahmut Akkuş, “1 haftalık bir sürenin ardından 17 kursiyerimize özellikle Türkiye’de süt üretiminde ilk 10 il arasında yer alan Aksaray’ımızda çiftçilerimizin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi önemli. Bu anlamda tarım il müdürlüğümüz önemli bir çalışmaya imza atıyor. Gerek süt üretimi, gerek süt hijyeni konuları aslında süt üretimi bakımından en önemli gündem başlıklarından bir tanesi. Bu yönüyle biz kursiyerlerimize teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın da talimatları kırsal alandaki kadınlarımızın dezavantajlı grupta olan kadın ve gençlerimizin istihdam edilebilirliklerinin artırılması yönüyle bu kurs bu anlamda önemli” diye konuştu

“Yanlış bildiğimiz doğruları öğrendik”

Köyde üreticilik yapan 23 yaşındaki Fatma Apaydın, “Süt üretimi ve hayvanlarla ilgili eğitim aldık. Hayvanları nasıl yetiştireceğimizi öğrendik, hijyenini, bakımını, temizliğini. Hayvan bakımında neler yapacağımızı öğrendik. Çok faydalı oldu gerçekten bilmediklerimizi öğrendik” derken bir diğer üretici Döndü Akçay (36) ise, “Bize bilmediğimizi öğrettiler. Yanlış bildiğimiz doğruları öğrendik. Daha iyi oldu eğitim alınca, daha da hijyenik oldu” ifadelerini kullandı.

Eğitimlerin ardından kursiyer kadın üreticilere sertifikaları verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.