Site Rengi

DOLAR 18,8634
EURO 20,1147
ALTIN 1.113,40
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Yerli ve milli koyunlar dördüz yavruladı

YERLİ VE MİLLİ BAFRA IRKI KOYUNLARIN YETİŞTİRİLDİĞİ AMASYA’DAKİ GÖKHÖYÜK TARIM İŞLETMESİ’NDE BU YIL KUZU DOĞUMLARI DÖRT DÖRTLÜK BAŞLADI. İKİ KOYUN DÖRDÜZ YAVRULADI.

25.02.2021
A+
A-

Yerli ve milli Bafra ırkı koyunların yetiştirildiği Amasya’daki Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde bu yıl kuzu doğumları dört dörtlük başladı. İki koyun dördüz yavruladı.

Geçen yıllarda beşiz ve altız kuzu doğumlarının da gerçekleştiği işletmedeki çoklu doğum yapma özelliğine sahip olup aynı zamanda et kalitesi ve süt verimi yüksek koyunlar yurdun dört bir yanından talep görüyor. Bunun üzerine Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından işletmede ağıl ve sürü sayısında artışa gidildi.

İkizlik ve üçüzlük oranı çok yüksek olan koyunlardan bu yıl ikisinin dördüz yavruladığını, önceki yıllarda olduğu gibi beşiz ve altız doğumların da beklendiğini belirten Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Yılmaz, verimli başlayan sezon sonunda 5 binden fazla kuzunun doğmasının hedeflendiğini söyledi.

Prof. Dr. Halil Akçapınar’ın çalışmaları sonucu yüzde 75 sakız ırkı ile yüzde 25 karayaka ırkının melezinden elde edilen Bafra ırkının 2010 yılında TİGEM adına tescillendiğini hatırlatan Hüseyin Yılmaz, “Bu bizim yüzde 100 yerli ve milli bir ırkımız. Türkiye’nin her yerinde iklim adaptasyonu ve mera kabiliyetinin yüksek olmasıyla ön plana çıkıyor” dedi.

“Bu ırkımızın etinde koku yok”

Yurdun dört bir yanından gelen talepleri karşılayabilmek için TİGEM Genel Müdürlüğü tarafından ilave bin başlık betonarme ağıl ve 600 başlık çadır ağılın hizmete alındığını anlatan İşletme Müdürü Yılmaz, ana kadronun da bin baş artırıldığını ifade etti.

Sığır etine alışmış birçok kişinin koyun eti tüketirken koyun kokusundan şikayet ettiğine değinen Yılmaz, “Bu ırkımızda bu duruma asla rastlanmaz. Et kalitesi çok yüksektir. Koyun kokusu gelir diye şikayette bulunmazlar” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.