Site Rengi

DOLAR 18,8831
EURO 20,0764
ALTIN 1.112,51
BIST 5.303,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 12°C
Paz 9°C
Pts 13°C

Piroliz Tesisi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ VE KARABÜK BELEDİYESİ ORTAKLIĞINDA, “PLASTİK ATIKLARIN PİROLİZ YÖNTEMİYLE BERTARAF EDİLMESİ VE GERİ KAZANIMI” PROJESİ KAPSAMINDA KURULAN PİROLİZ TESİSİ ÇALIŞMALARINA TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR.

Piroliz Tesisi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor
13.01.2022
A+
A-

Karabük Üniversitesi ve Karabük Belediyesi ortaklığında, “Plastik atıkların piroliz yöntemiyle bertaraf edilmesi ve geri kazanımı” projesi kapsamında kurulan Piroliz Tesisi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar’ın ve Karabük Valiliği ile Ticaret Sanayi Odası katılımı ile gerçekleşen projede 600 tona yakın plastik atığın, piroliz yöntemi ile sıvı yakıta dönüştürülmesini sağlayan “Piroliz Tesisi” 18 aylık proje süresini tamamlamış olup beş yıllık deneme sürecine başlamış bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığınca başlatılan “Sıfır atık” kampanyası kapsamında hazırlanan proje ile, TR81 Bölgesinde endüstriyel kirliliğin önlenmesi, Karabük Belediyesinin sorumluluk alanı içerisinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi, Cumayanı Sanayi Bölgesi, Bağ-Essan Sanayi Bölgesi, Kemal Oyman Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bütün büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerin geri dönüştürülemeyen plastik atıklarının toplanması ve piroliz yöntemiyle pirolitik yağ gibi değerli ürünlere dönüştürülmesi hedefleniyor.

Doğaya zararlı ve geri dönüşümü mümkün olmayan plastik atıkların bertaraf edilmesi ve geri dönüşümüyle birlikte günlük 500 kilogramdan 2,5 tona kadar çıkabilen plastik bertaraf ediliyor ve bunun neticesinde prolitik yakıt elde ediliyor.

Projenin önemli bir çevre ve atık yönetimi bilinci oluşturduğunu ifade eden KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, “Geri dönüşümü mümkün olmayan plastik atıkları piroliz yöntemi ile yüzde 100’e kadar geri kazanıyoruz. Geri kazanımla üretilen yakıt özellikle jenaratörlerde ve iş kamyonlarında kullanılabilecek. Bu çevremiz ve bizim için yadsınamaz bir proje.” dedi.

Toplam maliyeti yaklaşık dört milyon TL olan proje ile yaklaşık 600 ton plastik atık piroliz yöntemi ile sıvı yakıta dönüştürülecek. Piroliz tesisi Türkiye’de kâr amacı gütmeyen, sosyal sorumluluk kapsamında kurulan ilk tesis konumunda olarak deneme sürecine devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.