Site Rengi

DOLAR 18,8754
EURO 19,9186
ALTIN 1.098,74
BIST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Mersin Üniversitesi’nden bir akademisyen Antarktika’ya gidiyor

MERSİN ÜNİVERSİTESİ (MEÜ) FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. SÜPHAN KARAYTUĞ, BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU, ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. İSMAİL ÖMER YILMAZ, BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. SERDAR SAK, ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN DOÇ. DR. SERDAR SÖNMEZ VE TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞINDAN DR. OĞUZ MÜLAYİM’DEN OLUŞAN PROJE EKİBİ İLE BİRLİKTE OMURGASIZ HAYVANLAR ÜZERİNE ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRMEK ÜZERE ANTARKTİKA’YA GİDECEK.

Mersin Üniversitesi’nden bir akademisyen Antarktika’ya gidiyor
17.09.2021
A+
A-

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Ömer Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Sak, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığından Dr. Oğuz Mülayim’den oluşan proje ekibi ile birlikte omurgasız hayvanlar üzerine çalışma gerçekleştirmek üzere Antarktika’ya gidecek.

MEÜ’den yapılan açıklamaya göre, ’Tübitak Kutup 1001’ çağrısı kapsamında sunulan 23 proje önerisi içerisinden destek almaya hak kazanan dokuz projeden biri olan ’Antarktika TAE-6 Kutup Bölgesi Omurgasızlarının Belirlenmesi ve Sedimantolojik Analizler’ projesi ile dünyanın en soğuk alanı olarak bilinen Antarktika’ya yapılacak TAE-6 bilimsel seferi kapsamında, sefer rotası üzerinde ve Horseshoe Adasındaki Türk Bilim Üssü çevresindeki göl, akarsu ve deniz gibi sucul alanlarda yaşayan bazı omurgasız hayvanların alandaki varlığı ilk defa araştırılacak.

Böylesine önemli bir projede Mersin Üniversitesi’nin de yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, omurgasız hayvanların tespit edileceği ve bu hayvanların yaşadığı habitat ile olan ilişkilerinin ortaya çıkarılmasının hedeflendiği proje çıktılarının bilim dünyası için yeni olma ihtimalinin son derece yüksek olması nedeniyle literatüre önemli katkılar sunacağını ifade etti. Karaytuğ, “Bulmayı hedeflediğimiz omurgasız hayvan gruplarının tamamı mikroskobik olup, toplanması ve teşhis edilmesi uzmanlık istemektedir. Öte yandan araştırma yapacağımız alanda sedimentolojik/ekolojik verilerin söz konusu türlerle olan ilişkileri de henüz bilinmemektedir. Türlerin ekolojik tolerans ve optimum değerlerinin tespit edilmesi de sadece bu alan için değil, literatür içinde bir ilk olacaktır. Proje sonucunda elde edilecek verilerin gelecekte olası habitat değişimlerinin ve boyutlarının tahmin edilebilmesine de yardımcı olacağını düşünmekteyiz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve Tübitak Mam Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) destekleriyle, Türkiye’nin öncü ülkeler arasında yer alma vizyonu doğrultusunda hazırlanan, ’Ulusal Kutup Bilim Programı 2018-2022’ ile kutup bölgelerine ulusal seferlerin düzenlenmesi, Ulusal Kutup Bilim Programı’nın uygulanması, kutup bilimleri konusunda ikili iş birlikleri tesis edilerek, diğer ülkelerin bilim üslerine Türk bilim insanlarının gönderilmesi ve Antarktika’da Türk bilim üssünün kurulması amaçlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.