Site Rengi

DOLAR 18,8843
EURO 20,0718
ALTIN 1.112,73
BIST 5.322,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 12°C
Paz 9°C
Pts 13°C

Hüseyin Turan ve Dr. Cemal Kar cep sinemasında söyleşiye katıldı

BARTIN BELEDİYESİ 24. ULUSLARARASI KİTAP FUARI ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE ALTINCI SÖYLEŞİ AJANS CYPRUS VE KIBRIS HABER AJANSI GENEL YAYIN YÖNETMENİ HÜSEYİN TURAN İLE GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (GAÜ) İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ, MEÇHUL TUTSAKLAR BELGESEL FİLM VE KİTABI YAZARI VE YÖNETMENİ DR. CEM KAR TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Hüseyin Turan ve Dr. Cemal Kar cep sinemasında söyleşiye katıldı
01.12.2021
A+
A-

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde altıncı söyleşi Ajans Cyprus ve Kıbrıs Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Turan ile Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, Meçhul Tutsaklar Belgesel Film ve Kitabı Yazarı ve Yönetmeni Dr. Cem Kar tarafından gerçekleştirildi.

“Meçhul Tutsaklar’ın Bilinir Olma Mücadelesi ve Türk Medyasında Kıbrıs” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide önemli konulara değinildi.

“Bizim Kıbrıs’ı Tanıtamama Sorunumuz Var”

Kıbrıs Haber Ajans ve Ajans Cyprus Genel yayın yönetmeni Hüseyin Turan, “Kıbrıs’ı tanıtamama problemimiz var” dedi.

“Türkiye medyasında Kıbrıs ile ilgili yanlış bilgi ve belge akışı oluyor. Okuyucu veya izleyiciler Kıbrıs konusunda yanıltılıyor” diyen Hüseyin Turan, “Eğitim adası olan Kıbrıs’ta eğlence ve kötü alışkanlıkların yer aldığı ada olarak anlatılıyor. Halbuki tam bir eğitim adasıdır, 113 farklı ülkeden öğrenci KKTC’ye eğitim almaya geliyor. Kıbrıs ile ilgili haber yapanlar net bir bilgi olmadan, yerinde gelip görmeden veya araştırmadan veya herhangi bir meslektaşı ile irtibata geçmeden haber yapıyorlar. Gazetecilikte önemli olan doğruyu yazmaktır. Sizlerden ricam bir haber okuduğunuzda süzgeçten geçirin” dedi.

Hüseyin Turan Kıbrıs tarihine de değinerek 1931 isyanından günümüze kadar gelinen süreçte Kıbrıslı Türklerin nasıl var olma mücadelesi verdiğini anlattı. Kıbrıslı Rumlarla 50 yıldır yapılan federasyon görüşmelerinden bugüne bir yol alınamadığını belirten Turan, artık her şeyin geride kaldığını ve yeni bir sayfa açarak KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Anavatan Türkiye’nin de büyük desteği ile artık dünyada tanınma mücadelesi içine girerek iki devletli bir çözümün kaçınılmaz olduğunu gördüklerini vurguladı.

Daha sonra Meçhul Tutsaklar’ın belgesel yapımcısı ve kitabının yazarı Dr. Cem Kar, Kıbrıslı Türklerin Bilinir Olma Mücadelesini tüm detaylarıyla anlatarak belgeselle ilgili de bilgi verdi. Kar, “Bir dönem için kayıp olan ve ölü olarak bilinen Kıbrıslı Türkler’in ve gazetecilerin neler yaşadığını sizlerle paylaşacağım. Hatta yaşanılanları Kıbrıslı Türkler’in ve gazetecilerin anlatımıyla ve belgeleriyle bu anlatımımı destekleyeceğim. Bu konu ile ilgili ciddi araştırmalar yaptım. Bu araştırmalar 2 yılımı aldı. Bu süreç içerisinde Türkiye, Kıbrıs, İngiltere ve Avustralya’da yaşayan 57 kişi ile 1500 dakikadan fazla, farklı zaman ve yerlerde röportaj gerçekleştirdim. Döneme ait belgelere ulaştım. Elde edilen belgelerle zenginleşen ve anlatılan öyküleri 40 kişilik canlandırma ekibiyle Meçhul Tutsaklar belgeselinde anlatmaya çalıştık. Yine belgesel için yapılan röportajları farklı bir kurgu ile kitaba da dönüştürdük. Bu önemli bilgi ve belgeleri bugün sizlerle paylaşıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kendi bayrağı altında yaşam mücadelesi veriyor. Bizim Kıbrıs’ı tanıtamama sorunumuz var. Maalesef yeterince tanıtıp, anlatamıyoruz. Bu tür söyleşiler bizim Kıbrıs Türklerini daha iyi anlatabilmemiz için önemli bir fırsat oluşturuyor. Bizi böylesine önemli bir etkinlikte sizlerle buluşturan başta Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’a ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından “Meçhul Tutsaklar” belgeseli gösterimi gerçekleştirildi. Gösterim esnasında salonda zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Daha sonra söyleşi katılımcılarla karşılıklı soru cevap sohbet şeklinde sürerken, söyleşi sonunda Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu tarafından Gazeteci Hüseyin Turan ve Dr. Cem Kar’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.