Site Rengi

DOLAR 18,8642
EURO 20,1066
ALTIN 1.114,25
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal Sultangazililerle buluştu

SULTANİ SOHBETLER PROGRAMININ KONUĞU CUMHURBAŞKANLIĞI DEVLET ARŞİVLERİ BAŞKANI PROF. DR. UĞUR ÜNAL OLDU.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal Sultangazililerle buluştu
24.01.2022
A+
A-

Sultangazi Belediyesi’nin düzenlediği ve moderatörlüğünü Necip Karakaya’nın yaptığı Sultani Sohbetler programının üçüncüsü gerçekleştirildi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonu kapsamında düzenlenen programın bu haftaki konuğu Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal oldu.

Sultangazi Belediyesi, Sultani Sohbetler’de birbirinden değerli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Payitaht Abdülhamid dizisindeki “İsmail Hakkı Efendi” rolüyle tanınan Necip Karakaya’nın moderatörlüğünü üstlendiği programın son konuğu, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal oldu. Programa, Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen, AK Parti Sultangazi Kadın Kolları Başkanı Vasfiye Ayvalı, AK Parti Sultangazi Gençlik Kolları Başkanı Yasin Bakırcı ve vatandaşlar katıldı.

Yazılı kayıtlara tarihte verilen önem

Türklerin, özellikle Müslüman olduktan sonra kayıtlara, yazılara büyük önem verdiğini söyleyen Ünal: “Bazen televizyonda görüyoruz: Padişahın önüne bir belge geliyor ve onu okuyunca sinirlenip yırtıyor. Bu, tamamen yanlış bir sahnedir, çünkü tarihimizde böyle bir olay yoktur. Ecdadımız ne olursa olsun, yazıya ve yazılı kayıtlara büyük önem vermiştir ve onları korumuştur” dedi.

Yazıya verilen bu önem sayesinde, Osmanlı’nın önemli bir birikime sahip olduğunu belirten Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Osmanlı yıkıldığında, gelecek kuşaklara aktarılmayı bekleyen 200-300 milyon vesika ortaya çıkmıştır. Biz bunun önemli bir kısmını gün yüzüne çıkardık ve çalışmalarımız devam ediyor”

Millet Hafızası

Devlet arşivlerinin aslında bir milletin hafızası olduğuna dikkat çeken Ünal: “Devlet arşivlerine baktığınız zaman sadece siyasi yazışmalar, uluslararası antlaşmalar gibi resmi yazıları değil, aynı zamanda sanatı, kültürü, estetiği ve medeniyeti de görebilirsiniz. Yeter ki okumayı ve bakmayı bilelim” dedi.

Geçmişten miras eserlerle söyleşi renklendi

Ünal’la devlet arşivlerinin önemi ve millet hafızası gibi konularda geçmişten örnekler eşliğinde keyifli bir söyleşi yapan Karakaya, programda ara ara seslendirdiği musiki eserleriyle dinleyenlerin gönüllerini mest etti. Eserlerini programın teması doğrultusunda seçen Karakaya, Sultan I. Mahmud’a ait “Varalım Kuy-i Dilara’ya Gönül Hu Diyerek” nutku şerifi gibi tarihten miras örnekleri seslendirdi.

İzleyenlerin keyif aldığı programın sonunda, Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen, Vasfiye Ayvalı ve Yasin Bakırcı ile birlikte Ünal’a ve Karakaya’ya teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundu. Programa katılan izleyiciler de, çok keyif aldıklarını belirterek Sultangazi Belediyesi’ne teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.