Site Rengi

DOLAR 18,8739
EURO 20,1090
ALTIN 1.114,13
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Çanakkale-Balıkesir kıyı şeridinde insanlığa en uzak yeni buluntulara ulaşıldı

ÇANAKKALE-BALIKESİR KIYI ŞERİDİ PALEOLİTİK ÇAĞ YÜZEY ARAŞTIRMASINDA İNSANLIĞIN EN UZAK GEÇMİŞİNE AİT YENİ BULUNTULARA ULAŞILDI. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ’NDEN DR. HANDE BULUT’UN BAŞKANLIĞINDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR DİKKAT ÇEKTİ.

02.08.2021
A+
A-

Balıkesir kıyı şeridi paleolitik çağ yüzey araştırmasında insanlığın en uzak geçmişine ait yeni buluntulara ulaşıldı. Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Hande Bulut’un başkanlığında yapılan araştırmalar dikkat çekti.

“Çanakkale-Balıkesir Kıyı Şeridi Paleolitik Çağ Yüzey Araştırması” (ÇEBYA2021), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri doğrultusunda, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Hande Bulut başkanlığında başladı. Yaklaşık 1 aydır süren çalışmalar, Düzce Üniversitesi öğretim elemanı Dr. Hande Bulut ile birlikte Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Harun Taşkıran, Prof. Dr. Kadriye Özçelik ve Arş. Gör. Göknur Karahan’ın da yer aldığı bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Kazı Başkanı Dr. Hande Bulut, “İlk sezon araştırmaları öncelikle sahil kenarında, kısmen de kaynak lokasyon tespitlerinin yapıldığı, biraz daha yüksek rakımlı kesimlerde gerçekleştirildi. Çok sayıdaki buluntu alanında tespit edilen ve gerek sayısal yoğunluk, gerek tekno-tipolojik çeşitlilik gösteren buluntu grubu içinde; Alt Paleolitik Dönem’in karakteristik formu olan iki yüzeyli aletlerle birlikte Orta Paleolitik Dönem’e tarihlenebilecek alet ve teknolojik ürünler yer almaktadır” dedi. Araştırmaların henüz ilk sezonu olduğunun altını çizen Bulut, buna rağmen Çanakkale-Balıkesir kıyı şeridinin Paleolitik Çağı’na ilişkin yeni ve yoğun izlere ulaşıldığını ifade etti. Yürütülecek olan yeni dönem çalışmaları ile bu izlerin oluşturduğu güzergâh noktalarının/rotanın yanında Midilli Adası ile olan ilişkilerin ortaya çıkartılması da hedeflendiğini söyleyen Hande Bulut, ekip arkadaşlarına ve kazı çalışmalarını destekleyenlere teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.