Site Rengi

DOLAR 18,8614
EURO 20,0935
ALTIN 1.112,88
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
14°C
Parçalı Bulutlu
Çar 13°C
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C

Antik limanın gün yüzüne çıkarılması için sualtı kazılarına başlandı

KOCAELİ’NİN KARADENİZ KIYISI OLAN KERPE SAHİLİNDE BULUNAN, ANTİK DÖNEMDEN OSMANLI DÖNEMİNE KADAR TİCARİ YOLLARIN ÖNEMLİ NOKTALARINDAN BİRİ OLARAK HİZMET VEREN ANTİK LİMANIN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASI İÇİN SUALTI KAZILARINA BAŞLADI.

Antik limanın gün yüzüne çıkarılması için sualtı kazılarına başlandı
15.09.2021
A+
A-

Kocaeli’nin Karadeniz kıyısı olan Kerpe sahilinde bulunan, antik dönemden Osmanlı dönemine kadar ticari yolların önemli noktalarından biri olarak hizmet veren antik limanın gün yüzüne çıkarılması için sualtı kazılarına başlandı.

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Kerpe’nin Karadeniz kıyılarındaki antik limanın izleri yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü onaylarıyla, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından Antik Kerpe Limanı’nda sualtı kazıları ve Kocaeli’nin Karadeniz kıyılarında sualtı araştırmalarına başlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen de ilk gün kazı alanını ziyaret ederek, kazı başkanı Serkan Gedük’ten çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Son derece önemli çalışma

Kerpe’de yapılan su altı kazısı ülkemizin Karadeniz kıyılarında yapılan ilk sualtı kazısı olması açısından son derece önem taşıyor. Yapılan çalışmaların başkanlığını Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük üstlenirken, dalış programı ise uzman ekipler tarafından yürütülüyor. Çalışmalara Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Düzce Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kerpe Deniz Yıldızları Dalış Okulu, özel bir firma ile ilçe belediyesi destek veriyor.

Alternatif turizm faaliyeti

Proje kapsamında kazı sonrası bölgede bulunan sualtı kültür varlıkları tespit edilecek. Projede ayrıca antik dönmeden Osmanlı dönemine kadar deniz ticaret rotasının ve bu ticarete dair yoğun izler taşıyan bölgelerin tespitinin yapılması, yapılan bu tespitlerle bölgedeki alternatif turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve turizm potansiyelinin arttırılması projenin en önemli hedeflerindendir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.