Site Rengi

DOLAR 18,8666
EURO 20,0924
ALTIN 1.113,19
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
14°C
Parçalı Bulutlu
Çar 13°C
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C

Sürdürebilir Kalkınma Amaçları için gençler adım attı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) SÜRDÜREBİLİR KALKINMA AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA GENÇLERİN KÜRESEL SORUMLULUKLARI ALABİLMESİ VE OLUŞTURULAN FARKINDALIKLARLA ÇÖZÜMLERE ORTAK OLABİLMESİ ADINA İSTANBUL GENÇLİK MERKEZİ HAYATA GEÇTİ. MERKEZİN AÇILIŞINA KATILAN BM GENEL SEKRETER YARDIMCISI NİKHİL SETH, TÜRKİYE’DEKİ GENÇLERİN KÜRESEL SORUNLARA DUYARLI OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Sürdürebilir Kalkınma Amaçları için gençler adım attı
22.12.2021
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gençlerin küresel sorumlulukları alabilmesi ve oluşturulan farkındalıklarla çözümlere ortak olabilmesi adına İstanbul Gençlik Merkezi hayata geçti. Merkezin açılışına katılan BM Genel Sekreter Yardımcısı Nikhil Seth, Türkiye’deki gençlerin küresel sorunlara duyarlı olduğunu söyledi.

Yoksulluğu ortadan kaldırmak, Dünya’yı korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısı olan Sürdürebilir Kalkınma Amacı (SKA) adına Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri harekete geçti. Gençlerin küresel sorunlar noktasında uluslararası platformlarla bir arada hareket etmesi adına üniversite bünyesinde İstanbul Gençlik Merkezi açıldı.

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda açılan merkezde gençler kendi fikirlerini geliştirecek, projelerini oluşturacak ve BM ile ortak işlere imza atacak. Merkeze üye gençler BM kuruluşlarında staj, eğitim ve öğretim programlarına başvurmaya teşvik edilirken, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda CIFAL İstanbul Sertifika programlarına katılabilecekler.

Merkezin açılışına katılım sağlayan ve böyle projelerin daha fazla gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatan BM Genel Sekreter Yardımcısı Nikhil Seth BAU Global Başkanı Enver Yücel’e de teşekkürlerini iletti. Nikhil Seth konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Enver Bey, Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri konusunda gençler arasında bilinç düzeyinin arttırılması anlamında çok önemli adımlar atan birisi. Hedefler belirlenirken ben de tam olarak o sürecin ortasında görev almıştım. Fakat dünyanın hiçbir yerinde ve ülkesinde bu konudaki bilinç düzeyi yeterli değil. İlerlemek için medyaya, akademiye, devletlere, sivil toplum örgütlerine yani herkese ihtiyacımız var. Çünkü ancak hep birlikte bilinçlenip hep birlikte hareket edersek bir şeyler yapabiliriz.”

“Türk gençleri hedefler noktasında doğru yolda”

Seth ayrıca gençlerin küresel sorunlar karşısındaki duyarlılıkları ile ilgili, “Hiçbir ülke mükemmel durumda değil fakat Türkiye’nin bu konuda doğru yolda olduğunu ifade edebilirim. Özellikle Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri konusunda gençler, toplumun bilinçlendirilmesi noktasında elinden gelen çabaların en iyisini gösterdiğini görüyorum. İnanıyorum ki medya, basın-yayın ve Enver Bey gibi aydınlar sayesinde daha iyi düzeye ulaşacak. Artık görüyoruz ki günümüz dünyasında değişim için aksiyonları alanlar genç insanlar. Gençlerin bu konuda enerjilerini ve bilgilerini masaya koyarak, küresel ısınma gibi durumların iyileştirilmesi anlamında katkıların çok fazla olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri eğitim müfredatına eklendi

Sürdürebilir Kalkınma Hedeflerinin bünyelerinde olan eğitim kurumlarında müfredata eklendiklerine dair bilgilendirmelerde bulunan Enver Yücel ise merkez vasıtasıyla gençlerin daha fazla farkındalık kazanacağını ifade etti. Yücel ayrıca, “2030 Kalkınma Hedefleri doğrultusunda biz insanımızı, en öncelikle de gençlerimizi ve çocuklarımızı bilinçlendirmek durumundayız. Çünkü gelecek çocuklarımızın elinde. Bu yüzden eğitim müfredatımıza hedeflerle ilgili dersleri de ekledik. Onların daha anaokulundan itibaren, üniversiteye kadar hatta yaşam boyu sürekli bu konuyla ilgileniyor olmaları lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde Paris’te düzenlenen İklim Zirvesinde imzalar atıldı. Fakat bu alanda harekete geçmek sivil toplum kuruluşlarına, eğitim kurumlarına düşüyor. Bizler de bu merkezle birlikte tüm dünyaya gençlerimizin sesini duyuracağız. Yani adalet, daha yaşanabilir bir dünya, daha iyi bir çevre ve iklim değişimine karşı önlemler alınsın istiyoruz” dedi.

“Küresel sorunlar karşısında ekosistem oluşturduk”

Merkezin eş başkanları ve üniversite öğrencileri olan Ozan Savran ve Fatma Nur Yokuş ise küresel sorunlar karşısında gençlerin bir araya gelmesinin daha iyi bir mücadele yolu olduğuna söyledi. Savran ve Yokuş merkezin açılması ile ilgili amaçlara değinerek, “Küresel ve yerel problemlerin çözümünde genç katılımını arttırmak, Sürdürebilir Kalkınma Hedeflerinin başarılıyla sağlanmasında gençlerin aktif bir şekilde rol almasını sağlamak ve gençler arasındaki farkındalığı yükseltmek istiyoruz. Yoksullukla mücadele, eşitsizliklere son, güvenli su, temiz enerji kaynakları gibi sorunlar karşısında bu merkezi kurarak gençlerin potansiyellerini ortaya koyabilecekleri aslında bir ekosistem oluşturmuş olduk. Böylece global sorunlarla hep beraber gençler olarak baş edebiliriz diye düşündük” ifadelerini kullandılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.