Site Rengi

DOLAR 18,8835
EURO 19,9074
ALTIN 1.099,39
BIST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Ambalaj sektöründe ihracat seferberliği

2021’İN İLK 10 AYINDA 2,5 MİLYON TON VE 5 MİLYAR 300 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİREN AMBALAJ SEKTÖRÜ, EKİM SONU İTİBARİYLE 2,3 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİ.

Ambalaj sektöründe ihracat seferberliği
21.12.2021
A+
A-

2021’in ilk 10 ayında 2,5 milyon ton ve 5 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ambalaj sektörü, Ekim sonu itibariyle 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.

Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir, sektörün bu yılın ilk 10 ayında 5,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “Mevcut dönemde dünyada yaşanan kur enflasyonu üreticilere sıkıntı yaşatsa da ihracata daha fazla ağırlık vermeliyiz ve ham maddeye yatırım yapmalıyız” dedi.

Sarıbekir, pandemi ile birlikte kişi başı ambalaj tüketimin arttığını ifade ederek, ambalajın ürün toplam maliyeti içerisindeki payının ise yüzde 3 ile yüzde 5 arasında yer aldığını söyledi.

“Ham maddeye yatırım yapmalıyız”

Sarıbekir, “Dünyadaki ham madde enflasyonu bizlere problem yaşatıyor. İç piyasaya üretim yapıp sıkıntı yaşayanlara hep ’ihracat, ihracat, ihracat’ dedim. Cumhurbaşkanımızın da kararlı bir şekilde bu ifadeleri kullanmasından dolayı mutluyum. Şirketlerimiz ileriye gidecekse ihracatla gidebilir. Artık ham maddeye yatırım yapmamız gerekiyor. Yaz aylarında 9 liralık dolar kuruyla sattığımız ürünün parasını tahsil ediyoruz, tahsil ettiğimiz gün ham madde fiyatı artmasa bile 1.000 ton sattıysan yerine 500 kilo koyabiliyorsun. İşletme sermayeleri eridi” dedi.

“Ambalaj maliyeti artırmaz”

Pandemi süreciyle birlikte ambalaj tüketiminde hızlı bir artış yaşandığına vurgu yapan Sarıbekir, “Aynı dönemde catering tarafında ve otel-restoran ürünlerinin ambalajlarında düşüş yaşandı. 2021 için bu ürünlerin dengeye oturduğu yıl diyebiliriz. Yavaş yavaş turizmin açılıp, yeme içme sektörünün hizmet vermesi sonucunda bu tarafa ambalaj üreten firmaların da karlılığında artış oldu. Pandemi öncesine göre ambalaj sektörüne talep daha da artmış durumda. Ambalaj hijyen sağlıyor. E-ticaret ambalajsız yürümüyor. Bu kapsamda ambalajın, maliyet anlamında bir ürünün yüzde 3 ila 5’ini geçmeyeceğini yeniden hatırlatmakta fayda var” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.