Site Rengi

DOLAR 18,8752
EURO 19,9090
ALTIN 1.099,08
BIST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
17°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 14°C
Sal 17°C
Çar 16°C

Malatya’da kayısının zirai dondan zarar görmesi

ZİRAAT ODASI AKÇADAĞ ŞUBE BAŞKANI SÜLEYMAN BOYRAZ, YÖNETİM KURULU ÜYELERİYLE BİRLİKTE TOPLANTI DÜZENLEYİP, KAYISININ DONDAN ZARAR GÖRMESİNİ DEĞERLENDİRDİ.

25.05.2021
A+
A-

Malatya’nın geçim kaynağı olan kayısı meyvesini ilin bazı bölgelerinde don vurması nedeniyle, üreticiler alan bazlı destek istedi.

Ziraat Odası Akçadağ Şube Başkanı Süleyman Boyraz, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte oda binasında toplantı düzenleyip, kayısının dondan zarar görmesini değerlendirdi. Toplantıda, dondan zarar gören üreticilere alan bazlı destek uygulaması istendi.

Kayısıyı zirai don yakması nedeniyle hükümet den destek beklediklerini ifade eden Başkan Boyraz, “Malatya ili ve bazı ilçelerinde mart ayı içerisinde 24-25-26 ve 28 tarihlerinde oluşan don nedeniyle çiçeklenme döneminde kayısı çiçekleri dondan hasar görmüş olup yüzde 35 meyve kaybı yaşanmıştır. Ayrıca Kayısı ağaçlarında büyük oranda monilya hastalığı görülmüş olup kayısı ağaçları kuruma noktasına gelmiştir” dedi.

“Akçadağ İlçemiz de zirai dondan etkilendi”

Boyraz, Mart ayının son haftasında yaşanan çiçekleri don yakmasından sonra bu kez de 9 Mayıs’ı 10 Mayıs’a bağlayan gece yaşanan zirai don ile 22-23 Mayıs günlerinde yaşanan şiddetli fırtına sonrası kayısı başta olmak üzere birçok üründe büyük hasar yaşandığını belirtip, “ Kayısı üretiminin yüzde 35’inin gerçekleştirildiği Akçadağ’ımız ’da zarar görünenin çok üzerinde olmuştur. Zirai dondan ve afetten dolayı çiftçilerimiz büyük zarar görmüştür. Zaten ekonomik olarak zor bir süreçten geçen üreticilerimiz yaşanan afetler sonrası iyice umutlarını kaybetmek üzeredir. Yaşanan bu ürün kayıplarından sonra üreticilerimizin borçlarının ertelenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Ayrıca zaten kayısı üretiminde birkaç yıldır ürün kaybı yaşanmaktadır. Üretimin devamlılığı için alan bazlı destek uygulamasının da bir an önce hayata geçirilmesi kayısı üretimin devamlılığı açısından büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

“Siyasilerimizin üreticilere sahip çıkması gerekiyor “

Tüm Köy Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel ise üreticilere destek beklediklerini ifade ederek, “Malatya’mızda Kayısıları zirai don vurdu. Vekillerimiz ve siyasilerimiz kayısımıza destek olması lazım. Malatya ziraat oda başkanlığı her zaman kayısımızın yanında olmuştur. Bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Üreticilerin borçlarının faizlerinin silinmesini bekliyoruz” dedi.

Daha sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.