Site Rengi

DOLAR 18,7960
EURO 19,9606
ALTIN 1.109,48
BIST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 15°C
Az Bulutlu
Ankara
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 13°C
Paz 10°C
Pts 13°C

Kırgızistan’da eski Başbakan Otorbayev, Kumtör davasında gözaltına alındı

ESKİ KIRGIZİSTAN BAŞBAKANI COOMART OTORBAYEV, KANADA SERMAYELİ ALTIN MADEN ŞİRKETİ “KUMTÖR” İLE İLGİLİ AÇILAN DAVADA DEVAM EDEN SORUŞTURMA KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINDI.

Kırgızistan’da eski Başbakan Otorbayev, Kumtör davasında gözaltına alındı
16.09.2021
A+
A-

Eski Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev, Kanada sermayeli altın maden şirketi “Kumtör” ile ilgili açılan davada devam eden soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Kırgızistan’da Kanada sermayeli altın maden şirketi “Kumtör” ile ilgili açılan davada soruşturma devam ediyor. Milli Güvenlik Devlet Komitesi tarafından yapılan açıklamada, eski Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev’in görevdeyken Devlet Çevre Koruma ve Orman Dairesi’nden bir komisyona Kumtör madeninin ana planının çevresel incelemesini yapması için baskı yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığı ifade edildi. Eski Başbakan’ın Milli Güvenlik Devlet Komitesi’nin geçici gözaltı tesisine yerleştirildiği belirtilerek, önümüzdeki 48 saat içinde Bişkek Pervomaisky Bölge Mahkemesi’nin Otorbayev için önleyici tedbir seçme konusunu değerlendireceği bildirildi. Açıklamada ayrıca, “Otorbayev, Su Kanunu ve Kırgızistan’ın Su Üzerine Kanunu’nu ihlal ederek, yabancı şirket Kumtor Gold Company (Centerra Gold Inc.) yararına hareket etti ve Lısıy ile Davıdov buzullarının yok edilmesine rıza gösterdi” ifadeleri yer aldı.

Kırgızistan’ın 19. Başbakanı Coomart Otorbayev, Mart 2014 – Nisan 2015 yılları arasında görev yapmıştı. Daha önce aralarında eski Başbakan Ömürbek Babanov, eski Başbakan Temir Sariyev, eski Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un kardeşi eski milletvekili Asılbek Ceenbekov olmak üzere çok sayıda eski yetkili ve milletvekili Kumtör altın madeni projesine yönelik dava kapsamında gözaltına alınmıştı.

Öte yandan, ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Askar Akayev de 16 yıl sonra Rusya’dan Kırgızistan’a getirilerek Kumtör davasında sorguya çekilmişti. Daha sonra, eski Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov da Kumtör altın madeni davasında tanık olarak sorgulanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.