Site Rengi

DOLAR 18,9495
EURO 20,0599
ALTIN 1.114,55
BIST 5.446,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 12°C
Paz 8°C
Pts 11°C

Haiti Senatosu, Lambert’i geçici devlet başkanı olarak atadı

HAİTİ’DE SENATO, DEVLET BAŞKANI JOVENEL MOİSE’NİN UĞRADIĞI SUİKAST SONUCU HAYATINI KAYBETMESİNİN ARDINDAN JOSEPH LAMBERT’İ GEÇİCİ DEVLET BAŞKANI OLARAK ATADI. AYRICA HAİTİLİ YETKİLİLERİN, ÜLKENİN ÖNEMLİ ALTYAPI NOKTALARINI KORUMAK İÇİN ABD’DEN ASKER GÖNDERMESİNİ TALEP ETTİĞİ BELİRTİLDİ. (FOTO: JOSEPH LAMBERT/SAĞDAKİ)

10.07.2021
A+
A-

Haiti’de Senato, Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Joseph Lambert’i geçici devlet başkanı olarak atadı. Ayrıca Haitili yetkililerin, ülkenin önemli altyapı noktalarını korumak için ABD’den asker göndermesini talep ettiği belirtildi.

Haiti’de Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin 7 Temmuz’da başkent Port Au Prince’de bulunan özel rezidansında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ülkedeki mevcut siyasi kriz giderek derinleşiyor. Senato Başkanı olarak görev yapan Joseph Lambert, 10 senatörden 8’inin imzasını alarak geçici devlet başkanı oldu. Moise’nin daha önce görevden aldığı geçici Başbakan Claude Joseph ise suikastın ardından “geçici devlet başkanı” olduğunu duyurmuştu. Joseph, Lambert’in Senato tarafından atanmasına yönelik, “Güç mücadelesiyle ilgilenmiyorum. Haiti’de insanların başkan olabilmesinin tek yolu var. Bu da seçimlerle olur” ifadelerini kullandı.

Haiti yönetimi ABD’den asker talep etti

Kargaşanın hakim olduğu ülkede, yönetimin ülkenin altyapı noktalarını korumak için ABD’den asker göndermesini istediği belirtildi. Konuyla ilgili ABD medyasında açıklama yapan Claude Joseph, “Kesinlikle yardıma ihtiyacımız var ve uluslararası ortaklarımızdan yardım istedik. Ortaklarımızın durumu çözmede ulusal polise yardımcı olabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileri Haiti gidecek”

ABD’li yetkililer ise henüz Haiti’ye asker gönderme planlarının bulunmadığını aktardı. Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, üst düzey Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerini, Haiti’deki durumu ve nasıl yardım edilebileceğini değerlendirmek için mümkün olan en kısa sürede ülkeye gönderileceğini söyledi. Psaki, “ABD, suikastın ardından Haiti halkını desteklemek için Haitili ve uluslararası ortaklarımızla ilgilenmeye ve yakın istişarelerde bulunmaya devam ediyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.