Site Rengi

DOLAR 18,8752
EURO 19,9090
ALTIN 1.099,08
BIST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
17°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 15°C
Sal 18°C
Çar 16°C

6 asır önce elle yazıldı, gören hayran kalıyor

SİVAS ZİYA BEY YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ’NDE BULUNAN 15. YÜZYILA AİT EL YAZMASI KUR’AN-I KERİM, YAZIM ŞEKLİ VE DİĞER ÖZELLİKLERİ İLE GÖRENLERİ KENDİNE HAYRAN BIRAKIYOR.

6 asır önce elle yazıldı, gören hayran kalıyor
15.11.2021
A+
A-

Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunan 15. yüzyıla ait el yazması Kur’an-ı Kerim, yazım şekli ve diğer özellikleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi’ne bir vatandaş tarafından bağışlanan Kur’an-ı Kerim, hattat Meliki El Eşberi tarafından 1473 yılında kaleme alındı. El yapımı kâğıtların kullanıldığı Kur’an-ı Kerim’de harfler normalin aksine nesih hat yerine muhakkak hat ile işlendi. Kur’an-ı Kerim’in aslını sadece araştırmacılar görebiliyor. Vatandaşlar ise gerekli prosedürleri yerine getirdikten sonra Kur’an-ı Kerim’in dijital kopyalarına ulaşabiliyor.

Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Dahiye Karagülle, Kur’an-ı Kerim’i görmek isteyen vatandaşlar dijital kopyalarına ulaşabileceklerini belirtip, “Kütüphanemizin en güzide eserlerinden biriside 15. yüz yıla ait 1473 tarihli el yazması Kur’an-ı Kerim’imiz. Gerçekten görenleri hayran bırakacak derecede güzel yazılmış. Bu Kur’an-ı Kerim’in özelliği ilk sayfada kufi yazıyla başlıklar atılmıştır. Normalde nesih hat ile yazılan Kur’an-ı Kerim burada muhakkak hat ile yazıldığını görmekteyiz. Sure başlarında, ayet, kelime, harf sayısı ile ilgi bilgiler yer alırken Resmi Osmani ve Ali Mukaar imlaları birlikte kullanılmıştır. Kıraat ile ilgili bilgilerde yan taraflarında yer aldığını görürüz. Hattatı Meliki El Eşberi’dir. 329 sayfadan oluşan Kur’an-ı Kerim bir vatandaşımız tarafından bağış yoluyla gelmiştir. Birçok eserimiz gibi nadide bir eser olan Kur’an-ı Kerim’imizi gelip burayı müze olarak ziyaret ettiklerinde herkese göstermemiz mümkün değil. Araştırmacılarımız görebiliyorlar, diğer vatandaşlarımızda görmek istedikleri zaman gereken prosedürleri yerine getirdikleri müddetçe dijital kopyalarını veriyoruz. Eserlerimiz yaşlı, bunların elde çok fazla tahrip olmaması gerekiyor. Bundan dolayı kurum başkanlığı olarak özen gösteriyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.