Site Rengi

DOLAR 18,8752
EURO 19,9090
ALTIN 1.099,08
BIST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Az Bulutlu
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 14°C

Koruyucu maske ve tulum ihracatında hibe şartları kaldırıldı

İHRACATTA REKORLAR KIRAN MEDİKAL TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİNDE DEVLET MALZEME OFİSİ’NE HİBE ŞARTI KALDIRILDI.

09.07.2021
A+
A-

İhracatta rekorlar kıran medikal teknik tekstil ürünlerinde Devlet Malzeme Ofisi’ne hibe şartı kaldırıldı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, kararın neticelendirilmesinde büyük rol oynayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’ye teşekkür etti.

2020’de pandeminin etkisiyle ihracatta rekorlar kıran medikal teknik tekstil ürünlerinde Devlet Malzeme Ofisi’ne hibe şartı kaldırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, “5 adet cerrahi maske ihracatı için 1 adet cerrahi maske hibe, 10 adet koruyucu tulum ihracatı için 1 adet koruyucu tulum ya da 3 adet koruyucu tulum ihracatı için 20 adet cerrahi maske hibe şartı bulunuyordu. Yaklaşık 2 senedir devam eden pandeminin sonuna doğru medikal ürün grubunda rekabeti zayıflatan mevcut hibe şartlarının kaldırılması sektörümüz için çok geç alınan bir karar” dedi.

Eskinazi, geçen sene Türkiye genelinde haziran ayında medikal tekstil ihracatı 247 milyon dolarken bu sene 20 milyon dolarda seyrettiğini ve yüzde 92 düşüş olduğunu açıkladı. Eskinazi, “2021’in ilk yarısında da medikal tekstil ihracatımız 566 milyon dolarken, bu sene yüzde 42 düşüşle 329 milyon dolara geriledi. Bu tablo bize karar için çok geç olduğunu ve pazarların kaybedildiğini açıkça gösteriyor. Pandemi başladığından beri hibe şartının kaldırılması talebimizi her mecrada yineledik, çağrılar yaptık. Hazırgiyim, konfeksiyon, tekstil sektörlerinin pandemi döneminde ayakta kalmasında küresel talebin yoğun olduğu medikal ürünlerin payı büyüktü. 2020’de Türkiye geneli medikal tekstil ihracatımız yüzde 2 bin 204 artışla 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Medikal teknik tekstil ihracatının artışında da asıl payı oluşturan cerrahi elbiseler ve maskelerdi. Hemen refleks gösterilseydi durumu lehimize çevirip yıllık ihracata yaklaşık 5 milyar dolar katkı sağlayabilirdik. Neticede çağrımız geç de olsa karşılık bulmuş oldu” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.