DOLAR 18,8739
EURO 20,1090
ALTIN 1.114,13
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Edirne ve Hakkarili esnaf ve sanatkarlar buluştu

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ AHİLİK YILI NEDENİYLE BÜNYESİNDE AHİ ENSTİTÜSÜ’NÜN BARINDIRAN DÜNYA ESNAF VE SANATKARLAR DERNEĞİ İLE BİRLİKTE “ANADOLU’NUN AHİSİYİZ 4 BİR KOLDAN TÜRKİYE’YİZ ” İSİMLİ PROJESİ EDİRNE VE HAKKARİLİ ESNAF VE SANATKARLARI BULUŞTURDU.

Edirne ve Hakkarili esnaf ve sanatkarlar buluştu
28.10.2021
A+
A-

Hakkari Üniversitesi ve Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin “Anadolu’nun Ahisiyiz, Dört Bir Koldan Türkiye’yiz” isimli projesi kapsamında Edirne ve Hakkarili esnaf ve sanatkarlar bir araya geldi.

Hakkari Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen programa Rektör Prof. Dr Ömer Pakiş, Hakkari Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Servet Taş, Hakkari Şoförler ve Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Abdi Arslan, Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel

Başkanı gazeteci-yazar Turgay Türker, Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği Ahi Enstitüsü Başkanı gazeteci-yazar Fehmi Çalmuk, 2021 yılı Hakkari Ahisi Halis Atabak, Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay başta olmak üzere esnaf ve sanatkarlar, akademisyenler katıldı. Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının “Ahilik Yılı” ilan edildiğini belirten Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Hakkari’nin ticari hayatta halen keşfedilmemiş önemli bir potansiyeli olduğunu belirtti. Pakiş, “Bu toplantı bu memleket için, bu devlet için nasıl güzel işler birlikte yapılabileceği konusunda çok net fikirler, düşünceler verdi bize. Bu alanlarda üniversitemizin kapısının herkese açık olduğunu özellikle beyan etmek istiyorum. Bütün dünyada ülkemiz buna dahil olmak üzere farkında olduğumuz müddetçe o hayat ile ilgili problemlere çözüm üretebilirsiniz” dedi.

Pakiş konuşmasına şöyle devam etti:

“Edirneli esnaf başkanımız ’Ben bu binayı hep esnaflıktan kazandığım parayla yaptım’ dedi. Cümleleri benim çok hoşuma gitti. İnanıyorum her coğrafyada Cenab-ı Allah o coğrafyaya gidecek potansiyeller yaratmış. O insanda kabiliyetler, itikatlar, yetenekler yaratmış. Ama önemli olan barındırdığı potansiyelin farkında olabilmek ve doğru işler üzerinden hedefe ulaşmaya

çalışmak. Dediğimiz bu coğrafya öyle zengin bir coğrafya ki yer altı, yer üstü kaynakları gibi. Bizim bunun farkında olmamız gerekiyor. Aslında bütün dünyada ülkemiz buna dahil olmak üzere farkında olduğumuz müddetçe o hayat ile ilgili problemlere çözüm üretebilirsiniz. Bakın Peygamber Efendimizin örnek olabilmesinin temel felsefesi, mantığı nedir biliyor musunuz? Hayatın içindedir. Yerine göre bir babadır, halk pazarları ziyaret eder. Hayatın içinden gelmeyen birisi, hayatın içinde olmayan birisi hayat ile ilgili problemlere çözüm üretemez.”

“Hakkari ticaretin inovasyon merkezi olur”

Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Turgay Türker ise, belgeselleri izlediğinde babasının kırtasiye dükkanını hatırladığını belirterek, ticareti, hayatı orada öğrendiğini söyledi. Hakkari’nin gerek maden, gerekse tarımsal üretim bakımından inanılmaz bir potansiyeli olduğunu belirten Türker, Hakkari Üniversitesi’ne yabancı uyruklu yüksek lisans

öğrencilerinin gelebileceğini, bununla ilgili alt yapının hazırlanması gerektiğini ifade etti. Üniversitenin yazılım mühendisliği bölümü açması halinde Hakkari’nin ticaretin inovasyon merkezi olabileceğini söyleyen Türker, “Bu topraklara geldiğimde, bu dağları gördüğümde heyecanlandım. Hakkari’nin geleceği çok çok parlak. Ben bu dağların arasından geçerken nasıl bir haz duydum biliyor musunuz? Hani cennet bahçesi hikayesi vardır ya, öyle hissettim” diye konuştu.

Programda Hakkari ve Edirne’nin ekonomik durumunu anlatan sunumların yanı sıra proje kapsamında hazırlanan Hakkarili marangoz Halis Atabak’ı anlatan “Sümbül Dağının Ustası”, Edirneli kahveci esnafı Hakan Gönay’ı anlatan “Selimiye’nin Gölgesinde Gönül Demleyen Kahveci Esnafı” belgeselleri izlendi. Programa Hakan Gönay babasının vefat etmesi nedeniyle internet üzerinden katıldı.

Toplantı sonunda gazeteci-yazar Fehmi Çalmuk “İnsan Hikayeleri” başlığıyla Moğolistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan özel belgesel fotoğrafları eşliğinde insan ve esnaf sanatkarlık üzerine sunum yaptı. Toplantı esnaflar Halis Atabak ve Remzi Çiçek’e plaket verilmesi ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.