Site Rengi

DOLAR 18,8614
EURO 20,0935
ALTIN 1.112,88
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
14°C
Parçalı Bulutlu
Çar 13°C
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C

Atık yağlar çörek otlu sabuna dönüşüyor

KIRIKKALE’NİN YAHŞİHAN İLÇESİNDE GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILMASI İÇİN EVLERDEN TOPLANAN ATIK BİTKİSEL YAĞLAR ÇÖREK OTLU SABUNA DÖNÜŞÜYOR.

04.08.2021
A+
A-

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde geri dönüşüme kazandırılması için evlerden toplanan atık bitkisel yağlar çörek otlu sabuna dönüşüyor.

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde her yıl yaklaşık 10 ton kadar bitkisel yağ kanalizasyona, oradan da yer altı sularına ve toprağa karışıyor. Bu nedenle atık yağlar çevre kirliliği sorununu beraberinde getiriyor. Yahşihan Belediyesi de atık yağların geri dönüşüme kazandırılması içinde çalışma başlattı. Her mahalleye “Atık Yağ Toplama Kutusu” yerleştirdi. İlçeden her ay yaklaşık yaklaşık 800 kilogram atık bitkisel yağ toplanıyor.

“Kadınlar Hanı” projesi, ev kadınlarının yeni gelir kapısı olacak

Yahşihan Belediyesi, atıl tarım arazilerini de değerlendirerek 160 kilogram tohumdan 8 ton çörek otu elde etti. Geri dönüşüme kazandırmak için evlerden topladığı atık yağlardan da çörek otlu sabun yapımına başladı. Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, ilk çörek otlu sabunları MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu ile birlikte yaptı. “Kadınlar Hanı” projesi kapsamında da “Yahşihan” marka çörek otlu sabunların seri üretimi yapılacak. Bu kapsamda açılacak kursla birlikte ev kadınları da ekonomik gelir elde edecek.

“Çörek otu sabunu yapıp piyasaya arz edeceğiz”

İHA muhabirine konuşan Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, “Mayıs sonu gibi ekmeye başladığımız çörek otunu bugün il başkanımızla beraber hasadını yapıyoruz. 80 dönümde 160 kilogram ekmiştik. Burada Milliyetçi Hareket Partisi’nin üretken belediyeciliğini ön plana çıkartmak istedik. 80 dönüm atıl bir araziydi. Yıllarca ekilmemiş bir araziydi. Sağ olsun belediye çalışanlarımızla beraber 160 kilogram tohum ekmiştik. Buradan çıkartacağımız tüm ürünlerle beraber tüm ilçede bulunan vatandaşlara birer küçük kavanoz çörek otu hediye edeceğiz. Geri kalan kısmıyla da yine Kırıkkale’de bir ilk: evden topladığımız atık yağlarla beraber sabun yapacağız. Çörek otu sabunu yapıp piyasaya arz edeceğiz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.